Zece motive de a trai la tara



                                 Zece motive de a trăi la ţară




Motto: Sfânta muncă de la ţară, izvor sacru de rodire,
Tu legi omul cu pământul, într-o dulce înfrăţire.
Vasile Alecsandri – Plugurile


            În luna iunie a anului 1954, un număr de 126 de elevi au încheiat cursurile anului I al Şcolii Pedagogice de Băieţi din Galaţi, pentru ca în anul următor să rămână doar 36 de elevi în anul II la Şcoala Pedagogică Mixtă Galaţi, nou înfiinţată.
În funcţie de media generală a anului I, puteam solicita să urmez cursurile oricărui liceu sau a unei şcoli profesionale. Am rămas credincios părerii mamei care susţinea că „învăţător e cea mai nobilă funcţie sub soare”.
După absolvire am fost solicitat să rămân în Galaţi ca îndrumător la „Secţia Şcoli şi Pionieri”. Mi-am urmat chemarea de învăţător la ţară. Am cunoscut viaţa satului în permanenta lui dezvoltare: de la uliţele pline de colb şi noroi, fără lumină electrică, până la ziua de azi cu cablu TV, telefon, apă curentă, gaze şi, mai nou, canalizare.
Dar farmecul vieţii la ţară este altul. Întâi şi întâi trebuie să vrei, să iubeşti, să fii atras spre viaţa de  la ţară, după care le trăieşti intens pe toate. Şi tot într-un prim plan este ncesar sa-ţi creezi un locuşor deosebit al tău şi al familiei tale. În faţa casei să semeni gazon, să plantezi trandafiri şi flori (de la ghiocei la crizanteme), să arunci neuniform câteva pietre, câteva cioate cu forme interpretabile, o veche căruţă, o mică fântână arteziană ce-şi trage apa de sub un munte miniatural, o boltă de viţă-de-vie şi câte... şi câte altele.

1.      Etnografie în faţa casei

2.      Oaspeţi din oraş
Seara, pe o bancă, în acest decor, sub mirosul ghioceilor, al trandafirilor sau al boabelor de struguri, cu doi vecini sfătoşi  alături, uiţi de oboseala zilei şi stai la sfat până ce răcoarea nopţilor cu stele ţi se strecoară sub cămaşă. Gălăgia nupţială a broaştelor din lac, ţârâitul greierilor, cântecul păsărilor, îţi liniştesc sufletul iar somnul binefăcător te face să uiţi de greutatea zilei de mâine.
La ţară eşti bun prieten cu toţi sătenii de pe uliţa ta, cunoşti şi stai la sfat cu oricare dintre oamenii satului, le afli necazurile şi bucuriile, te simţi util acestora, te simţi împlinit că poţi participa afectiv şi efectiv la problemele acestora. În discuţiile cu sătenii afli ce au făcut, ce fac, ce au moştenit, ce pot transmite viitorului. Cunoşti obiceiurile şi tradiţiile, le aduni în mici muzee etnografice şi istorice, îi ajuţi să le poată lăsa moştenire.
La ţară te afli permanent în mijlocul naturii curate. Apa iţi vine curată şi rece din straturile încă nepoluate ale pământului, fructele şi legumele le găseşti în fiecare dimineaţă, brobodite de rouă, în grădina din spatele casei. Seara intri la păsări şi aduni ouăle calde încă. Mielul pentru Sărbătorile Paştelui îl cumperi, cel mai adesea, de la vecinul cu care cinsteai în grădina casei, însă porcul pentru sarbătorile de iarnă îl creşti cu dragoste şi grijă, fără substanţe stimulatoare de creştere. În timpul sărbătorilor asişti sau participi la desfăşurarea obiceiurilor de iarnă. Aduni vechi colinde, datini şi obiceiuri şi împreună cu bătrânii satului le prezinţi sătenilor, le înregistrezi pentru vremuri viitoare.

3.      Bătrâni colindători

4.      Muzeul satului
            Vorbind despre sărbători, mai este ceva de amintit: la ţară eşti mult mai aproape de Dumnezeu. Botezul, nunta, înmormântarea, adună oamenii la Biserică. Toate acestea îi fac pe oameni mai uniţi, mai buni, mai aplecaţi spre întrajutorare.
Nu poţi încheia gândurile despre viaţa la ţară fără să vorbeşti de bucuriile iernii: pomi încărcaţi cu promoroacă, gălăgie pe derdeluş, cântece de copii, căldura sobei. În casă vin prieteni din oraş să le miroasă a plită încinsă, să rostogolească bulgărele de mămăliguţă în untura fierbinte a tochiturii, să asculte vuietul vântului şi trosnetul lemnelor în soba de teracotă.
La ţară şi banul are o altă valoare. La oraş totul se cumpără, totul se plăteşte. La ţară, multe, foarte multe, se obţin prin munca pământului. Puţinul efort fizic te răsplăteşte cu produse proaspete şi cu sănătate. Efortul tău de azi va duce neîndoielnic, la ridicarea satului, la dezvoltarea lui şi a ţării.

                                                                          Învăţător,
                                                                                    Amelian CHIRILĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu