duminică, 8 aprilie 2012

ROMÂNIA LIBERĂ (1989-2012)


Activitatea administraţiei locale
 în perioada 1990-2012
 
 Revoluţia din 22 Decembrie 1989, odată cu prăbuşirea regimului dictatorial ceauşist, a deschis calea revenirii la democraţie, caracterizată prin:
 -           adoptarea economiei de piaţă;
 -           pluralismul politic;
 -           aderarea la structurile N.A.T.O.;
 -           aderarea la Uniunea Europeană.
 Activitatea economică, socială şi administrativă a comunei  Tuluceşti în perioada 1990-2011 s-a realizat pe un trend ascendent în conformitate cu cerinţele locale, naţionale şi internaţionale.
  Vom reliefa succinct activitatea celor patru primari de după 1989:
 1990-1992 - primar GUŢU VASILE
 Născut la 10 februarie 1948, a absolvit “Şcoala Tehnică Postliceală” cu calificare de laborant. A  traversat perioada cea mai grea de la începuturile democratizării administraţiei locale, deoarece, pe lângă faptul că nu dispunea de o legislaţie adecvată noilor condiţii, nu avea nici fonduri necesare şi nici ajutoare prin consilieri locali.
 Priceput şi instruit din mers, a procedat la desfiinţarea celor două C.A.P.-uri şi la preluarea arhivei acestora, a întocmit documentaţia la Legea 18, a început eliberarea adeverinţelor de proprietate şi punerea în posesie a locuitorilor conform Legii 18.
 1992-1996 - primar LEU CONSTANTIN
 Născut la 7 septembrie 1946, a urmat cursurile de calificare postliceală ca specialist în tehnica sudurii.
 În această perioadă încep să se pună bazele administraţiei locale, se aprobă vetre de casă pe o suprafaţă totală de 8 hectare, se automatizează aprinderea iluminatului public, se acordă sătenilor câte 20 de ari de teren în zona vetrei satului.
 1996-2000 - primar BRATU VASILE
  Născut la 22 aprilie 1951, este absolvent al Facultăţii de T.C.M. şi s-a remarcat prin: 
 -           amenajarea drumurilor interioare din satele comunei; 
 -           igienizarea terenurilor din marginea satelor şi a râpilor;
 -           reamenajarea alimentării cu apă;
 -           construcţia monumentului eroilor;
 -           telefonizarea comunei;
 -          definitivarea devizelor privind aprovizionarea cu gaze naturale;
 -           înfrăţirea comunei Tuluceşti cu localitatea franceză Nôtre Dame de Bondeville, deschizând perspective unor schimburi culturale şi economice între cele două localităţi.
 200-2008 - primar BOGATU FLORICĂ
                         Născut la 3 septembrie 1958, este absolvent al Facultăţii de Mecanică Galaţi şi al Facultăţii de Drept de la Universitatea “Danubius” Galaţi.
                         Priceput şi bun gospodar, în perioada celor două mandate ale sale s-au realizat următoarele:
 -           pietruirea a aproximativ 75 % din drumurile interioare ale comunei;
 -           dalarea a 3 km de şanţuri;
 -           executarea a 22 de podeţe la drumurile comunale;
 -           extinderea Primăriei;
  -          reparaţii capitale la şcoli şi grădiniţe cu fonduri de la Banca Mondială;
 -           reparaţii şi dotări la Căminul Cultural Tuluceşti;
 -           reparaţii şi întreţinere a bisericilor, cimitirelor şi începerea construcţiei noii biserici la Tuluceşti;
 -           înfiinţarea unei farmacii în satul Tuluceşti;
 -           înfiinţarea de cartiere noi în cele trei sate;
 -           introducerea televiziunii prin cablu;
 -           începerea alimentării cu gaze;
 -           construcţia unei cantine sociale;
 -           amenajarea unui centru educativ pentru copiii săraci.
 Din păcate însă, la un astfel de volum de lucrări, la sfârşitul celui de al doilea mandat au rămas de acoperit cheltuieli în derulare care au afectat în mare măsură activitatea noului primar.
   2008-2012 - primar BRATU PETRICĂ
 Născut la 16 august 1967 este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice Iaşi.
 Economist de marcă şi expert contabil, lucrător în activitatea financiară şi în cea de control financiar, bun cunoscător al problemelor din agricultură şi administraţie, încă din primele zile ale mandatului său s-a apucat serios de muncă. A început cu lichidarea datoriilor vechii administraţii. Paralel cu acestea ţine cu tot dinadinsul să îşi respecte platforma electorală bine încadrată în necesităţile comunei.
Împreună cu viceprimarul comunei, domnul Nour Gheorghe, a consilierilor și a aparatului administrației locale, în scurtul timp a realizat o serie de lucruri benefice pentru comună din care amintim:
-          Pentru redimensionarea aparatului administrativ în funcție de posibilitățile financiare a simplificat circuitul documentelor în așa fel încât cererile pentru eliberarea actelor fiscale sunt satisfăcute în cel mult 15 minute;
-          A înființat un punct de lucru al Primăriei în satul Șivița pentru rezolvarea problemelor de registru agricol, impozite și taxe și asistență socială, cetățenii nemaifiind obligați să se deplaseze la centrul Primăriei;
-          A renegociat o parte din datorii astfel că anul 2011 s-a început fără datorii neonorate;
-          A dublat cantitatea de apă furnizată cetățenilor, astfel că în perioada de vară apa curge permanent, fără vechea programare;
-          A extins sistemul de iluminat public, iluminat înlocuit cu becuri economice;
-          Lucrările de construcție a canalizării și stației de epurare sunt realizate în proporție de 85%, lucrare ce va apropia nivelul de trai al tulucenilor de cel al orășenilor;
-          A achiziționat o mașină de transport elevi pentru satul Tătarca;
-          Se află în lucru un grup sanitar modern la Școala Șivița.
-          A construit o bază sportivă multifuncțională tip II în satul Șivița și o sală de educație fizică și sport la Școala Tulucești;
-          S-a realizat încălzirea centrală pe gaze la școlile Șivița și Tulucești, s-au învelit cu tablă Lindab și s-a schimbat tâmplăria de lemn cu tâmplărie termopan la Școala Tulucești.
-          S-au  efectuat reparații generale la Căminele Culturale Șivița și Tulucești;
-          S-a îmbunătățit Grădinița Șivița prin  amenajarea unei toalete interioare și încălzirea pe gaze naturale;
-          S-a modernizat drumul comunal 32 în satul Tulucești și 33 în Șivița și se află în plan aprobat asfaltarea a încă 7,5 km drumuri în cele trei sate.
-          Pentru buna gospodărire a comunei s-au achiziționat 2500 pubele second hand (distribuite gratuit), o autogunoieră și un buldoexcavator;
-          Pentru înfrumusețarea comunei s-au reparat drumurile folosindu-se 18000 tone zgură. S-au construit 5 km de șanțuri dalate prevăzute cu podețe la intrările în curțile oamenilor, precum și 8 km de trotuare din beton.
La propunerea sătenilor, cu aprobarea Consiliului Local, s-a hotărât și a început să se desfășoare zile ale satelor. La Tulucești ziua satului se va desfășura în ziua – Pogorârea Sfântului Duh (Rusalii), iar pentru satul Șivița, sărbătoarea numită ”Șivița, vatra cu dor”, se va desfășura la data de 15 august – Adormirea Maicii Domnului.
Au fost sprijinite financiar bisericile de pe raza comunei cu sume ce au depășit anual 100000-130000 lei noi.
Faţă de volumul mare de lucrări la care s-a angajat primarul Bratu Petrică în perioada mandatului său, față de intensitatea vieții materiale și spirituale prezente și viitoare, Consiliul Local Tulucești a aprobat editarea ziarului local – ”Gazeta de Tulucești” a cărui lansare a avut loc pe data de 8 martie 2012.
Lecturând ziarul, oamenii, aflând ce s-a făcut și ce urmează să se mai întreprindă, se pot considera în mijlocul problemelor comunei.
 Prin toate acestea  se poate afirma despre primarul Petrică Bratu : “OM NOU LA VREMURI NOI”! 

   Note:
 1.         Amelian Chirilă - op. cit. pag 57;
 2.         Amelian Chirilă -  pag 57;
 3.          Idem - pag 58
 4.          Idem - pag. 59
 5.         Anunţul domnului Ştefan D. Botez - notarul comunei Tuluceşti, din 13 ianuarie 1925, Dosar 2/1925 - Arhivele Naţionale
 6.         Dosar 2/1925, Arhivele Naţionale 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu